Van bij de aanschaf van onze eerste twee bijenkasten tot op de dag van vandaag blijft onze filosofie ongewijzigd. We werken respectvol samen met onze bijen en we exploiteren ze niet. Nochtans is de verleiding vaak groot want er is immers een enorme vraag naar honing en afgeleide producten.

 

Commerciële imkerijen met honderden kasten zijn vandaag enorm in opmars. Ook heerst er momenteel een echte hype rond het 'métier' van de imker. Ook populair is 'peter' of 'meter' worden van een bijenkolonie, waarvoor je enorme bedragen betaalt voor een paar potjes honing per jaar en een groen geweten omdat je naam ergens te velde op een bijenkast staat. Een uiterst spijtige evolutie, waar een insect die het zo al moeilijk genoeg heeft, de dupe van is!

Wij hebben besloten het anders te doen. We houden het heel bewust kleinschalig en overzichtelijk, en bovendien maken we géén winst op de kap van onze bijen. Ons eigen werkplezier, de gezondheid van onze bijen, de smaak van onze honing en de grote tevredenheid van onze klanten maken ons elke dag duidelijk dat onze keuze de juiste is.

 

De imkerij is een complexe stiel, maar toch hebben we een aantal van onze methodes voor u verduidelijkt, in vergelijking met de 'intensieve' imkerij:

20211216_142535.jpg

De Ardennen, een excellente Terroir voor onze bijen!

-Onze kasten worden niet verplaatst voor bestuivingsopdrachten want dit is bijzonder ongezond en stresserend voor de bijen. Onze kasten staan op vaste plaatsen waar de bijen ongestoord kunnen leven van de gevarieerde Ardense flora op het ritme van de 4 seizoenen.

-Onze koninginnen worden natuurlijk bevrucht tijdens hun 'bruidsvlucht'. Wij werken niet met kunstmatig geïnsemineerde koninginnen.

20210614_102544.jpg

Natuurlijk zwermen, een fascinerend spektakel!

-We beperken het zwermen van onze kolonies door wekelijkse handmatige controles van de kolonie tijdens de zwermperiode. Indien er zwermkoorts heerst, splitsen we de kolonie op. Technieken zoals het opkooien van koninginnen, of het knippen van hun vleugels zijn voor ons ondenkbaar. 

-Voor de medische behandeling van onze bijen gebruiken we altijd en zonder uitzondering natuurlijke producten die toegestaan zijn in de biologische imkerij. 

-Wij beschikken over een compleet gesloten kringloop van onze eigen bijenwas. Een uiterst kostbaar product die bij kwaliteitscontroles in de handel al te vaak onzuiver blijkt te zijn. Onze eigen bijenwaskringloop creëren is een investering in de gezondheid van onze bijen en in de kwaliteit van onze honing.

130605818_2803877403274927_2329749403397541678_n.jpg

Onze eigen, gesloten bijenwaskringloop, van onschatbare waarde!

-Onze kasten staan verspreid in groepjes van 12, op het grondgebied van de gemeente Vresse-sur-Semois. Deze opstelling zorgt ervoor dat onze honingbijen geen oneerlijke concurrentie vormen voor andere bestuivende insecten, zoals hommels, vlinders, solitaire bijensoorten,...

-Wij werken enkel met Belgische Buckfastbijen, we importeren géén kolonies of koninginnen uit het buitenland. In 2022-2023 gaan we naast onze Buckfastbijen ook werken met de Inheemse Zwarte bij, hierover later meer.

-Wij werken als VZW. Dat wil zeggen dat een deel van onze opbrengst terugvloeit naar de verzorging van onze bijen en de aankoop van het nodige materiaal.  Het andere deel wordt gebruikt voor verschillende doelen, zoals de aankoop van educatief materiaal voor leuke schoolbezoeken, de aankoop van beschermkledij zodat groepen onze imkerij veilig kunnen bezoeken, het aankopen van bloemenzaden en bijenplanten om gratis uit te delen, het organiseren van workshops, enz. ...

SAM_1657_edited_edited.jpg

Onze taak als VZW, voor ons een evidente keuze!

Heeft u nog vragen over onze werkwijze, weet dan dat eerlijkheid en transparantie voor ons zéér belangrijk zijn, dus aarzel zeker niet om ons te contacteren.