top of page

Van bij de aanschaf van onze eerste twee bijenkasten tot op de dag van vandaag blijft onze filosofie ongewijzigd. We werken respectvol samen met onze bijen en we exploiteren ze niet. Een tegendraadse keuze, want er is immers een enorme vraag naar honing en afgeleide producten.

 

Commerciële imkerijen met honderden kasten zijn de laatste jaren enorm in opmars. Ook heerst er momenteel een echte hype rond het 'métier' van de imker.  Eveneens populair is 'peter' of 'meter' worden van een bijenkolonie, waarvoor je enorme bedragen betaalt voor een paar potjes honing per jaar en een groen geweten omdat je naam ergens te velde op een bijenkast staat. Een uiterst spijtige evolutie, waar een insect die het zo al moeilijk genoeg heeft, de dupe van is!

Wij hebben besloten het anders te doen. We houden het heel bewust kleinschalig en overzichtelijk, en bovendien maken we géén winst op de kap van onze bijen. Ons eigen werkplezier, de gezondheid van onze bijen, de smaak van onze honing en de grote tevredenheid van onze klanten maken ons elke dag duidelijk dat onze keuze de juiste is.

 

De imkerij is een uiterst complexe stiel, maar toch hebben we een aantal van onze methodes voor u verduidelijkt, in vergelijking met de 'intensieve' imkerij:

20211216_142535.jpg

De Ardennen, een excellente Terroir voor onze bijen!

-Onze kasten worden niet verplaatst voor bestuivingsopdrachten want dit is bijzonder onnatuurlijk en enorm stresserend voor de bijen. Onze kasten staan op vaste plaatsen waar de bijen ongestoord kunnen leven van de uiterst gevarieerde Ardense flora op het ritme van de 4 seizoenen.

-Onze koninginnen worden natuurlijk bevrucht tijdens hun 'bruidsvlucht'. Wij werken niet met kunstmatig geïnsemineerde koninginnen.

20210614_102544.jpg

Natuurlijk zwermen, een fascinerend spektakel!

-We beperken het zwermen van onze kolonies door selectie van onze koninginnen en door wekelijkse handmatige controles van de kolonies tijdens de zwermperiode. Indien er zwermkoorts heerst, splitsen we de kolonie op. Technieken zoals het opkooien van koninginnen, of het knippen van hun vleugels zijn voor ons ondenkbaar. 

-Voor de medische behandeling van onze bijen gebruiken we altijd en zonder uitzondering natuurlijke producten die toegestaan zijn in de biologische imkerij. 

-Wij beschikken over een compleet gesloten kringloop van onze eigen bijenwas. Een uiterst kostbaar product die bij kwaliteitscontroles in de handel al te vaak onzuiver blijkt te zijn. Onze eigen bijenwaskringloop creëren is een investering in de gezondheid van onze bijen en in de kwaliteit van onze honing.

130605818_2803877403274927_2329749403397541678_n.jpg

Onze eigen, gesloten bijenwaskringloop, van onschatbare waarde!

-Onze kasten staan verspreid in groepjes van 12, op het grondgebied van de gemeente Vresse-sur-Semois, grotendeels behorend tot het Nationaal Park 'Vallée de la Semois' met zijn schitterende natuur. Deze opstelling zorgt ervoor dat onze honingbijen geen oneerlijke concurrentie vormen voor andere bestuivende insecten, zoals hommels, vlinders, solitaire bijensoorten,...

-Wij werken enkel met Belgische Buckfastbijen, we importeren géén kolonies of koninginnen uit het buitenland. 

-Wij werken als VZW. Dat wil zeggen dat het grootste deel van onze opbrengst terugvloeit naar de verzorging van onze bijen en de aankoop van het nodige materiaal.  Het overige deel wordt besteed aan activiteiten die de biodiversiteit, het welzijn van de bijen en het bewustzijn van de mensen rond deze thema's vooruit helpen, zoals het uitdelen van gratis bloemenzaden en planten, aankoop van kledij zodat onze imkerij veilig bezocht kan worden, aanschaffen van educatief materiaal zodat we leuke schoolbezoeken kunnen organiseren, enz. ...

SAM_1657_edited_edited.jpg

Onze taak als VZW, voor ons een evidente keuze!

Heeft u nog vragen over onze werkwijze, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren.

 

bottom of page